Wegańscy cukiernicy

Dieta wegan jest nieco bardziej ograniczona niż jadłospis przeciętnego człowieka. Jednak nawet wśród nich znajdują się łakomczuchy, którym bardzo ciężko zrezygnować z dziennej dawki słodkości. Jak jednak dać upust chwilowej przyjemności, nie nadwyrężając swoich przekonań? Na to pytanie postaramy się odpowiedzieć.

Ale ciacho!

Wiadomo już, że w diecie wegańskiej nie doświadczymy niczego, co miało styczność z jakimkolwiek zwierzęciem. Dopuszczone do spożycia są tylko produkty pochodzenia roślinnego. Zdawać by się więc mogło, że weganie skazani są na porażkę w kwestii słodkich, domowych wypieków. Jednak nic bardziej mylnego. Ich ograniczenia żywieniowe stały się siłą napędową w poszukiwaniu składników zastępczych, gotowych sprostać wymaganiom wegańskiego deseru. Ta otwartość sprawiła, że powstało nie tylko wiele wspaniałych i zdrowych przepisów: batony owsiane z suszonymi owocami i orzechami, różnego rodzaju musy czy karmelizowane owoce. Największą furorę wprowadza jednak ciasto wegańskie.

Wierzyć by można, że jego wytworzenie jest niemożliwe. Jednak każdy powstający przepis na ciasto wegańskie nie tylko skutecznie przełamuje to przekonanie, ale również udowadnia, że jest ono niezwykle proste w przygotowaniu. Przyrządzenie ciasta drożdżowego z ulubionymi owocami zajmuje nie więcej niż 30 minut (wyrastanie ciasta, to kwestia około dwóch godzin) i wcale nie wymaga użycia jajek. Natomiast tłuszcz oraz mleko, z powodzeniem zastąpić można tymi pochodzenia roślinnego (np. mleko sojowe, olej kokosowy itp.). Dla fanów tofu, wspaniałą propozycją jest tzw. tofurnik dyniowy. Wykonuje się go na spodzie ze zmielonych, zbożowych ciasteczek, natomiast masa na ciasto opiera się na tofu i kaszy jaglanej. Upieczony tofurnik podaje się z domowym, kwaśnym kisielem owocowym. Regularne spożywanie tofu, znacząco obniża masę ciała, oraz ryzyko zachorowania na cukrzycę czy choroby serca.

Dieta nie dieta, ciasto zjeść trzeba

Każda osoba wyznająca weganizm przepisy kulinarne traktuje jak swego rodzaju świętość: niepożądane są jakiekolwiek produkty odzwierzęce i gluten, tylko naturalne składniki. Kuchnia wegetariańska jest do niej niezwykle podobna. Często bywa tak, że obie te kuchnie „zapożyczają” od siebie przepisy na ulubione desery. W ten sposób czasami powstają zupełnie nowe, przepyszne połączenia smaków. Dowodem na to, jak wspaniale radzi sobie dietetyczna kuchnia wegetariańska są ciasta, zastępujące mąkę, cukier i jajka wszelkiego rodzaju warzywami czy kaszami (czasami wystarczy, że produkty suche są bezglutenowe). Takimi propozycjami może być między innymi ciasto pomidorowe, którego przepis opiera się na pomidorach z konserwowych (lub jeśli ktoś woli: świeżych, sparzonych i obranych ze skórki) oraz bananach.

Przyprawienie zbliżone jest składem do recepty na ciasto piernikowe. Zawartość potasu oraz likopenu wpływa pozytywnie na ciśnienie krwi, oraz zmiany nowotworowe. Oryginalnym pomysłem na wypieki są muffinki z buraka. Dostarczają one kwasu foliowego (wspomagającego układ krwionośny i obniżającego zawartość złego cholesterolu), a dodatek siemienia lnianego jest pomyślny dla układu trawienia. Podane przepisy, to tylko niektóre z propozycji na wegańskie wypieki. Powstają coraz bardziej pionierskie pomysły. Wiele z nich bazuje na wykorzystaniu takich warzyw jak marchewka, słodkie ziemniaki (bataty), czerwona kukurydza czy sok z ciecierzycy. Struktura tych produktów sprawia, że są to idealne środki wiążące dla ciast (dotąd była to domena jajek).

Kuchnia wegetariańska i wegańska nie jest zarezerwowana jedynie dla „roślinożerców”. Nam również przypadł zaszczyt spróbowania, a nawet wypróbowania czym jest dietetyczna kuchnia wegetariańska w postaci deseru. Kto wie: może staniemy się wielbicielami warzywno- owocowej nowości? Pieczmy, próbujmy: warto!

Opublikowane w

Dodaj komentarz