Przepisy na obłędne w smaku wegańskie pasty na kanapki

pasty wege do chleba

Pasty kanapkowe to pomysł na szybkie śniadanie, smaczną przekąskę i sytą kolację. Choć najbardziej popularne receptury bazują na jajkach i rybach, to kuchnia bezmięsna także może pochwalić się przepisami na obłędne w smaku wegańskie pasty na kanapki.

W tym artykule znajdziesz kilka sprawdzonych receptur na pyszne smarowidła do chleba.

Bazy do wegańskich past kanapkowych

wege pasty kanapkoweKlasyczne smarowidła, poza masłem, to różnego rodzaju serki, pasty z jaj i ryb, smalczyki oraz kremowe pasztety. Bazą tych dań są jednak składniki, które nie występują w diecie wegańskiej, czyli np. nabiał, mięso i tłuszcze zwierzęce. Na szczęście każdy z nich można zastąpić artykułem roślinnym, co pozwala nadal cieszyć się smakiem chleba z rozmaitymi pastami. Co zatem powinno znaleźć się w wegańskiej spiżarni, aby sprostać wyzwaniu przyrządzenia kanapkowych smarowideł?

Bazą wegańskich past będą, oczywiście, warzywa, ale także przyprawy, produkty sojowe i dobre, roślinne tłuszcze. W wielu przepisach wykorzystasz: fasolę (białą i czerwoną), paprykę, tofu, marchewkę, oleje i oliwy, świeże zioła oraz orzechy i pestki, np. dyni.

Przepisy na wegańskie smarowidła kanapkowe

Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na pasty i smalczyki, które uprzyjemnią każde śniadanie. Pamiętaj, by gotowe produkty przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.

smalec z fasoli Smalczyk z fasoli

Aby otrzymać wegański smalec, przygotuj: puszkę białej fasoli, 1 dużą cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżeczkę majeranku, pieprz i sól do smaku. Cebulę obierz, drobno pokrój i usmaż na złoto wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i szczyptą soli. Fasolę odcedź i zblenduj z majerankiem, solą i pieprzem. Aby masa była rzadsza, dolej kilka łyżek wody. Cebulkę (przyprawy wyjmij) dodaj do pasty fasolowej, krótko wymieszaj, dopraw do smaku, schłódź przed podaniem.

Pasta z solą Kala Namak

Jedną z najbardziej rozpoznawalnych past jest ta na bazie jajek. Aby przyrządzić ją w wersji wegańskiej, przygotuj: 1 kostkę tofu (o wadze około 180-200 gramów), 1 łyżeczkę musztardy, 3-4 łyżki wegańskiego majonezu, odrobinę cukru pudru, ½ łyżeczki soli Kala Namak, mielony pieprz do smaku, szczyptę kurkumy i świeży szczypiorek. Wymieszaj majonez, musztardę i przyprawy, dodaj pokrojone tofu i zblenduj całość na kremową pastę. Na koniec pokrój szczypior i wmieszaj go w masę. Gotową pastę schłódź przed podaniem.

pasty wege do chleba Paprykarz bez ryby

Składniki na wegański paprykarz to: marchew (5 średnich sztuk), duża cebula, ½ szklanki kaszy jaglanej (objętość przed ugotowaniem), mały koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka słodkiej papryki, chili, sól i pieprz, świeża natka pietruszki. Kaszę ugotuj, wystudź. Marchew zetrzej na tarce, cebulę drobno posiekaj. Warzywa przesmaż na patelni z liściem laurowym i zielem, dodaj 2 łyżki koncentratu i podgrzewaj jeszcze kilka minut. Z masy warzywnej wyjmij przyprawy, całość przestudź. Warzywa krótko zblenduj z kaszą, dodaj paprykę w proszku i chili, dopraw do smaku solą i pieprzem, wrzuć posiekaną natkę, wymieszaj, schłódź przed podaniem.

Podsumowanie

Kuchnia wegańska obfituje w dania, których smak podkręcają przyprawy oraz dobre, roślinne tłuszcze. Dowodem potwierdzającym tę teorię są pasty kanapkowe, które nie zawierają żadnych odzwierzęcych składników, a są niebywale smaczne.

Jeśli nie jesteś wege, nic nie szkodzi. Wypróbuj podane w artykule receptury i przekonaj się, że warto, chociaż od czasu do czasu, zastąpić mięso pokarmem roślinnym. Smak wegańskich past kanapkowych na pewno pozytywnie Cię zaskoczy!

Opublikowane w

Dodaj komentarz