Podano do stołu!

O podstawowych zasadach rządzących dietą wegańską już wspominaliśmy. Jednak o tak ważnych kwestiach jak posiłek warto przypominać. W dzisiejszym artykule postanowiliśmy poruszyć kwestię wegańskich posiłków. Podamy kilka przykładów zdrowych obiadów, a także uzasadnimy, dlaczego warto uwzględnić je w swoim jadłospisie.

Obiad po wegańsku

Dla wielu wegańskie dania obiadowe nie kojarzą się dobrze. Stają im wtedy przed oczyma warzywne papki o ciężkim do identyfikacji kolorze lub tak zwane pasze, czyli po prostu sałatki na bazie liści i świeżych warzyw. „Wszystkożercy” wychodzą wręcz z założenia, że weganie to męczennicy, którzy z własnej woli skazali się na los pozbawiony wielu smaków oraz wartości odżywczych. Jest to błędne pojmowanie wegańskiej diety. Rzeczywiście, decydują się oni na odstawienie produktów odzwierzęcych przez co wymagana jest dodatkowa suplementacja, ale na menu weganina może składać się wiele rarytasów, co za chwilę udowodnimy.

Pierwszą propozycją na wegański obiad, którą przygotowaliśmy dla naszych czytelników to kalafiorowa zupa krem z kokosowym bekonem. Brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Kalafior zawiera wiele dobroczynnych składników tj. wapń, fosfor, potas czy sód. Dodatkowo warzywo to jest źródłem białka, węglowodanów i błonnika. Bekon kokosowy nie bez powodu nosi taką nazwę: składa się on przede wszystkim z pieczonych płatków kokosa z dodatkiem syropu klonowego i wędzonej papryki. Składnikiem naszej zupy-kremu jest również czosnek, który jest wspomaga pracę układu krwionośnego i serca, a także wspiera układ trawienny organizmu. Kolejny obiad dla weganina to niecodzienna forma ravioli.

Przedstawiamy ravioli nadziane bobem i serkiem z nerkowców. Niech nikogo nie odstraszy nazwa. Nasza pasta nie zawiera w sobie produktów pochodzenia zwierzęcego. Ciasto to najzwyklejsze połączenie mąki, wody, oliwy i przypraw, zaś farsz to mieszanka prawdziwie delikatesowa: połączenie bobu, orzechów nerkowca, mięty i kuminu. Bób posiada w swoim składzie wiele potasu i fosforu, a przede wszystkim kwasu foliowego, który wraz z odpowiednią suplementacją witaminy B12 pomoże leczyć anemię. Nerkowce są źródłem zdrowych tłuszczów, regulują poziom stresu oraz stabilizują ciśnienie krwi. Mięta reguluje układ pokarmowy, natomiast kumin obniża cholesterol i cukier we krwi.

Aż ślinka cieknie

Innym pomysłem na wegańskie pyszności jest burger z batatów. Tego nie spodziewał się żaden „mięsożerca”, prawda? A jednak można. Na nasze burgery składać się będą m.in. bataty, czerwona fasola oraz quinoa (komosa ryżowa). Możemy tu użyć tych dodatków, które lubimy, aczkolwiek my proponujemy czerwoną cebulę podsmażoną z czerwonym winem, sos jogurtowo-ziołowy (z dodatkiem wegańskiego jogurtu i majonezu) oraz guacamole. Ziemniaki nadadzą naszym kanapkom słodkawego smaku oraz dostarczą do naszego organizmu zapas karotenów i karotenoidów, a także luteiny.

Czerwona fasola „przemyca” do naszego organizmu cynk, błonnik oraz wapń. Komosa zawiera kwas foliowy, białko oraz magnez: jest świetnym składnikiem diety dla osób z celiakią oraz ze zmianami miażdżycowymi. Nie można zapomnieć o awokado, które jest pełne zdrowych tłuszczy roślinnych, a także kwasu foliowego i witamin z grupy B, A, C i E.

Awokado jest idealnym dodatkiem do posiłków dla osób z podwyższonym cholesterolem oraz cukrzycą. Jeżeli zależy nam na naprawdę szybko przygotowanym posiłku, mamy rozwiązanie: smażony makaron ryżowy z marchewką, imbirem i tofu. Makaron nie zawiera glutenu, natomiast imbir działa rozgrzewająco i antyoksydacyjnie. Z właściwości tofu skorzystają przede wszystkim anemicy, diabetycy oraz osoby z niedoborem lecytyny.

Podsumowanie

To nie wszystkie powody, dla których warto wypróbować weganizm przepisy kulinarne takiego kalibru wymagają jednak odpowiedniego deseru. Ośmielimy się więc zaproponować wegański tort truskawkowy z dodatkiem mleka kokosowego lub kokosowy pudding z kremem z mango. Dla ochłody natomiast kakaowe smothie z daktylami. Życzymy smacznego!

Opublikowane w

Dodaj komentarz