Dzisiaj grillują wegetarianie

Każdy lubi dobrze zjeść i nikogo to nie dziwi. Liczą się zarówno składniki naszego dania jak i sposób przyrządzenia oraz podania potrawy. Chociaż istnieje wiele rodzajów diet i stylów życia, jest jedna rzecz, która spaja wszystkie z nich: grill. Międzypokoleniowy sposób, który łączy spotkania towarzyskie z niezapomnianymi doznaniami kulinarnymi. Dzisiaj w wersji wege.

Co na ruszt?

W dzisiejszych czasach posiłek z grilla nie ogranicza się jedynie do dwóch rodzajów kiełbasy i podpiekanego chleba. Teraz, możemy bardziej zaszaleć i na ruszcie przygotować wszystko to, na co mamy w danej chwili ochotę. Od soczystych steków i karkówek, poprzez chrupiące warzywa i pieczywo aż po owoce. Można więc rzec, że stawiając w ogródku grilla, po odpowiednich zakupach będziemy w stanie przygotować kilkudaniowe przyjęcie. Wspomnieliśmy, że dzisiaj chcemy porozmawiać o pikniku w stylu wegetariańskim, a więc mięso kategorycznie wykluczamy z dzisiejszego jadłospisu.

Skupmy się na pozostałych produktach, które spełniają standardy tej kuchni, oraz przejrzyjmy kilka przepisów, które mogą posłużyć, jako inspiracja na następnym spotkaniu ze znajomymi. Jeszcze do niedawna wiele osób nie myślało, że dania wegetariańskie na grilla zaczną cieszyć się tak wielkim zainteresowaniem, tymczasem przepisy z warzyw i owoców z powodzeniem wykorzystują amatorzy każdej kuchni. Warzywa na grilla mogą odegrać rolę zarówno dania głównego, jak i smacznej przystawki. My skupimy się na tym jak prezentowałaby się grillowa symfonia, gdyby produkty roślinne grały pierwsze skrzypce. Na ruszcie (jak i pod nim) upiec możemy wiele rodzajów warzyw i owoców.

Największym powodzeniem cieszą się bakłażany, cukinie, grzyby, szparagi, ziemniaki, marchewki czy kolby kukurydzy. Przepisy wegetariańskie opierają się przede wszystkim na ich udziale, jednak zdarza się, że urozmaica się potrawy o słodkie smaki tj. banany, ananasy lub bardziej tradycyjne jabłka i brzoskwinie. Nasza flora co prawda świetnie sprawdza się na ciepło, jednak ma to jak pyszna sałatka do pochrupania w letni wieczór. Skoro już skutecznie udało się nam narobić apetytu naszym czytelnikom, przedstawmy nasze propozycje.

Przepis na sukces

Wegetariański grill czas zacząć, a więc na pierwszy ogień niech pójdą prawdziwe konkrety. Nasz ogrodowy bankiet możemy otworzyć podając gościom grillowane warzywa: cukinie, bakłażany, pomidory i różnokolorowe papryki, jeżeli lubimy energetyczne kolory i słodkawy posmak przygotujmy pieczone bataty, urozmaicając kompozycję o grillowanego ananasa i banana: kolory jesieni, ale smaki lata. Gdy pociąga nas amerykański styl nie ma mocnych. Opiera się on głównie na mięsie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić np. hamburgery na swój, wegetariański sposób.

Masę na hamburgery przygotujmy z fasoli, ciecierzycy, albo marchewki: dodatki to nasza inwencja własna, jednak obok obowiązkowo znaleźć się musi żółciutka kolba kukurydzy. Przepisy na grilla zakładają także potrawy zawierające w swoim składzie nabiał. Dobrymi przykładami są m.in. grillowany ser pleśniowy z konfiturą, przypiekane bagietki z mozzarellą i pomidorami, pieczone w folii ziemniaki z boczkiem i żółtym serem czy nadziewane warzywa np. grzyby czy papryki. Jeżeli nie możemy się zdecydować na motyw przewodni naszego grilla połączmy kilka ze smaków tworząc grillowe szaszłyki. Na jednym patyczku doświadczymy chrupiących marchewek, cukinii z naszego ogrodu, gruszek z bazarku za domem, a także tofu.

Pamiętajmy, że na każdym koncercie oprócz głównej partii występuje również akompaniament, który jest idealnym uzupełnieniem całości. W tym przypadku będzie to sałatka na grilla. W naszym mniemaniu najlepiej sprawdza się sałatka z rukoli, pomidorów, ogórków i awokado doprawiona sokiem z cytryny i serem feta. Rozumiemy jednak, że wśród czytelników znajdują się również bardziej wyrafinowane podniebienia, dlatego alternatywą specjalnie dla nich może być sałatka z arbuza z oliwkami i czerwoną cebulą, albo sałatka ziemniaczana z jabłkiem. Dla tradycjonalistów oczywiście kiszone ogórki z pomidorem i cebulką.

Podsumowanie

Przygotowując grilla nie zapominajmy o takich przekąskach jak cebulki konserwowe, marynowane grzyby i ogórki, oliwki czy nadziewane serkiem ostre papryczki. Rzeczą, która musi się koniecznie znaleźć na stole zamiast musztardy to sosy, jednak nie polecamy „gotowców”. Stwórzmy własne guacamole, BBQ lub dip czosnkowy.

Opublikowane w

Dodaj komentarz